Общо 330 души с осигурителни периоди в България и Германия научиха повече за своите пенсионни права по време на поредния кръг от българо-германските консултационни дни, на които домакин бе София. В рамките на станалата традиционна среща с експерти по социално осигуряване бяха предоставени персонални консултации на заинтересовани лица, ползващи социалноосигурителни права от двете държави. Те научиха повече за процедурата по отпускане на пенсия за български и немски осигурителен стаж и получиха меродавна информация за всички необходими документи при пенсиониране. Бъдещите пенсионери се запознаха и с правилата за пренос на осигурителни права между страните членки на Европейския съюз.

От българска страна в помощ на гражданите бяха експерти от Централното управление на Националния осигурителен институт и териториалните поделения на институцията в София-град, област София и Благоевград, а от страна на немските партньори – представители на Федерацията на германското пенсионно осигуряване от Берлин и Службата за връзка с България в Германското пенсионно осигуряване в Хале.

Българо-германските консултационни дни имат 15-годишна история, като те се провеждат в различни градове у нас и в Германия при сериозен интерес и в двете страни – в Мюнхен през юли т.г. бяха посетени от 266 лица. Предстои да бъдат уточнени местата и датите за провеждане на следващите консултационни дни в България и Германия през 2024 г.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.