Брой 2 на Информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за т.г. вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката Публикации/Издания на НОИ.

Акцент в броя е експертният анализ на изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г., от който става ясно, че пенсиите продължават да са най-големият разход и относителният дял на разходите за тях достигна 10,4% от брутния вътрешен продукт на страната. Анализът предлага цялостен преглед на изпълнението на параметрите на един от най-важните бюджети на държавата.

Противодействието на опитите за измами със средства на ДОО остава неизменен фокус в работата на експертите от института, специализирани в контрола. Посветен на тази тема е материал от практиката на териториалното поделение на НОИ във Варна, който описва цялата палитра от опити за измами и противодействието срещу тях – малоимотни и малограмотни „собственици“ на стотици фирми, „френска“ безработица“, транспортна фирма без автомобили, печатари без печатарска техника и т.н.

Спектърът от материали допълва ретроспективен преглед от 1968 г. досега, който ще помогне например на звената по човешки ресурси на осигурителите  да се ориентират  как през годините се е зачитал осигурителен стаж при пенсиониране на периодите на майчинство на неработещите майки и осиновителки.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.