Националният осигурителен институт (НОИ) беше домакин на работно посещение на делегация от Фонда за социално осигуряване (СОДРА) към литовското Министерство на социалната сигурност и труда, водена от директора на фонда г-н Миндаугас Синкявичюс.

Визитата е продължение на партньорските отношения между осигурителните институции на двете държави, установени по време на посещение в Литва на делегация на НОИ през май т.г. Гостите от прибалтийската република бяха приети от управителя на НОИ Ивайло Иванов, а в срещите участваха още подуправителят Весела Караиванова и ръководителите на основните специализирани дирекции в институцията.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани със социалноосигурителното законодателство, спецификата на осигурителните плащания и ролята на новите технологии за подобряване качеството на обслужването в публичния сектор. От българска страна бе поставен фокус върху модернизацията на работните процеси при краткосрочните обезщетения. Бяха представени резултатите от внедряването на разработената от НОИ система за електронен обмен на данни с органите на медицинската експертиза и работодателите. Специално внимание беше обърнато и на дигитализацията на административното управление и в частност на визията на ръководството на НОИ за развитие на електронното социално осигуряване у нас.

Програмата на литовската делегация включваше и посещение на териториалното поделение на НОИ в Пловдив. Там гостите се запознаха с работата „на терен“ на служителите на института и обсъдиха съществуващите предизвикателства пред административното обслужване с директора на регионалния офис в града Розалия Джинева.

В хода на посещението Ивайло Иванов и колегата му Миндаугас Синкявичюс потвърдиха намерението си за по-нататъшно задълбочаване на двустранните партньорски взаимоотношения и реализиране на съвместни инициативи като държави членки на Европейския съюз, както и бъдещ ефективен обмен на опит с цел реализиране на поставените цели на европейско и национално ниво в сферата на социалното осигуряване.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.