Изпълнението на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. премина под знака на пандемията от COVID-19 и въведените ограничителни мерки, целящи да ограничат разпространението на вируса. Част от предприетите мерки бяха реализирани чрез бюджета на ДОО.

Магистрален анализ относно изпълнението на бюджета за 2020 г. на фондовете, администрирани от НОИ, е ключов материал във втория информационен бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за т.г., който вече е достъпен на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg) в рубриката „За потребителя”/“Информационни материали. Отново под знака на пандемията е и публикацията, от която става ясно, че разходите за парични обезщетения за безработица се увеличиха с над 50 процента спрямо 2019 г.

В друг материал от бюлетина има представена актуалната към края на юни 2021 г. статистическа информация относно изпълнението на мерките за запазване на заетостта. Изплатените средства са над 1,3 милиарда лева, подкрепените работодатели – 13 000, съхранените работни места – 304 000.

Въведено като противоепидемична мярка, служебното преизчисляване на пенсиите стана постоянен механизъм в социалноосигурителното законодателство. На темата е посветен пореден анализ, от който става ясно, че през тази година са преизчислени около 290 000 пенсии.

Във фокус продължават да бъдат граничещите с наивност и наглост злоупотреби с фондовете на държавното обществено осигуряване – сега през опита на териториалното поделение на НОИ в Перник. В този разказ ще се срещнат гимназисти с „трудов стаж“ в ЖП завод, полуграмотни собственици на стотици търговски дружества, транспортна фирма с назначени десетки, но неправоспособни шофьори, но и без нито един автомобил.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.